Скопје, 23 ноември 2020 година

Денови на финансиската писменост – финансиската едукација е јавен интерес

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 ноември 2020 година

Состанок со новиот извршен директор во ММФ, Хилберс: Професионализмот и високите стандарди во работењето на централната банка се клучни за ММФ

Прочитај повеќе..

Вашингтон-Скопје, 20 ноември 2020 година

Мисијата на ММФ: Од суштинска важност е да се зачува независноста на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 19 ноември 2020 година

Народната банка за првпат ќе одржи обука за обучувачи од областа на финансиската едукација во соработка со граѓанскиот сектор

Прочитај повеќе..

Скопје, 16 ноември, 2020 година

Следната недела ќе се одржи четвртото издание на Деновите на финансиската писменост

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 ноември 2020 година

„Фич“: Здравите основи на банкарскиот сектор, заедно со соодветната поддршка од политиките имаат значаен придонес за ублажување на шокот од пандемијата

Прочитај повеќе..

Скопје, 11 ноември 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 ноември 2020 година

Вицегувернерката Нацевска: Транспонирањето на директивите и регулативите на ЕУ ќе создаде конкурентно окружување за квантитативен и квалитативен раст на платежните услуги

Прочитај повеќе..

Скопје, 6 ноември 2020 година

Ангеловска-Бежоска на конференција на Австриската централна банка: Монетарната политика на ЕЦБ има позитивни преносни ефекти врз македонската економија

Прочитај повеќе..

Вашингтон, 3 ноември 2020 година

Антони де Ланој: Влијанието од централната банка е секогаш да ја гарантира стабилноста на севкупниот систем

Прочитај повеќе..

Скопје, 3 ноември 2020 година

Финансискиот систем успешно одговори на првичниот удар од ковид-кризата и е подготвен да се справи со натамошни предизвици

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 ноември 2020 година

Ангеловска-Бежоска: Ова е прва криза во којашто првичниот одговор на Народната банка е олабавување, а не заострување на монетарната политика

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 октомври 2020 година

Објавени резултатите од традиционалниот конкурс за ученици по повод Светскиот ден на штедењето

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 октомври, 2020 година

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 октомври 2020 година

Вицегувернерката Нацевска: Сите показатели потврдуваат дека девизните резерви се во исклучително добра кондиција

Прочитај повеќе..

Скопје, 27 октомври, 2020 година

Ангеловска-Бежоска – Гир: Усогласеноста на земјата со стандардите на ЕУ во сферата на монетарната политика е на напредно ниво, благодарение и на целосната поддршка од ЕУ

Прочитај повеќе..

Скопје, 22 октомври 2020 година

Народната банка склучи Договор за соработка со Европската централна банка во сферата на заштитата на банкнотите во евра од фалсификување

Прочитај повеќе..

Скопје, 21 октомври 2020 година

Извршниот директор во ММФ, Де Ланој: Народната банка правилно постапи со одземањето на дозволата на „Еуростандард банка“

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

ММФ: И покрај ковид-кризата, Народната банка продолжува со значаен прогрес во сферата на статистиката

Прочитај повеќе..

Скопје, 20 октомври 2020 година

Состаноци со високи претставници на ММФ: Јакнењето на финансиската стабилност е од голема важност за закрепнувањето на македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 17 октомври 2020 година

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги и поддршка на финтек-секторот

Успешно се спроведува проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзиното членство во Европскиот систем на централни банки“, финансиран од Европската Унија. Одржана презентација на експерти од Банката на Литванија.

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Во рамките на Годишните средби на ММФ и Светската банка: Состанок со тимот на Одделот за фискални работи на ММФ

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Состанок Ангеловска-Бежоска – Паолучи: Мерките на Народната банка беа соодветни и придонесоа за ублажување на ефектите од ковид-кризата

Прочитај повеќе..

Скопје, 14 октомври 2020 година

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 13 октомври 2020 година

Објавени резултатите од Анкетата на Народната банка за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП

Прочитај повеќе..

Скопје, 9 октомври 2020 година

Народната банка започнува со редовно објавување нови подетални податоци за вложувањата на резидентите во странски хартии од вредност

Проширен сетот расположливи статистички податоци за портфолио-инвестициите

Прочитај повеќе..

Скопје, 8 октомври 2020 година

Позитивни оцени за Народната банка во Извештајот на Европската комисија

Прочитај повеќе..