Скопје, 4 јануари 2020 година

Интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за Македонското радио – Радио Скопје

Народната банка секогаш е подготвена да води монетарна политика соодветна на движењата во македонската економија

Прочитај повеќе..

Скопје, 2 јануари 2020 година

Интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за МТВ

Со новата регулатива ќе се поттикне конкуренцијата во сферата на платежните услуги

Прочитај повеќе..

Скопје, 1 јануари 2020

Новогодишно интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за МИА

Денарот ќе биде стабилен и во 2020 година

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 декември 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за емисијата „Што не е јасно?“ на Алфа ТВ

Остварувањата на македонската економија се во линија со проекциите на Народната банка

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за специјалното издание на магазинот „Економист“, „Светот во 2020 г.“, издадено на македонски јазик

За повисоки стапки на економски раст се потребни реформи со позитивни ефекти врз човечкиот потенцијал, физичкиот капитал и продуктивноста

Прочитај повеќе..

Скопје, 18 декември 2019

Интервју на вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска, за емисијата „Економски магазин“ на телевизијата Алсат-М

Макроекономското сценарио за македонската економија е стабилно

Прочитај повеќе..

Скопје, 30 октомври 2019

Од интервјуто со гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за емисијата „Агенда 35“ на Македонската телевизија - МТВ, прв програмски сервис

Прочитај повеќе..

Вашингтон, 18 октомври 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и министерката за финансии, Нина Ангеловска, за Гласот на Америка

Македонската економија не е директно изложена на ризиците од глобалните трговски тензии

Прочитај повеќе..

Скопје, 23 септември 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за емисијата „24 тренд анализа“ на ТВ „24“

Прочитај повеќе..

Скопје, 12 септември 2019

Изјава на гувернерката на Народната банка на Репубика Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за академскиот блог „Республика“

Треба да инвестираме во здравство и во образование

Прочитај повеќе..

Скопје, 29 август 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за неделникот „Скопско ехо“

Треба внимателно и долгорочно да се планира развојот на градот

Прочитај повеќе..

Скопје, 31 август 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за МТВ, прв програмски сервис

Прочитај повеќе..

Скопје, 09 јули 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за гласилото „Правда“ („Нова Македонија“)

Се намалува бројот на блокирани сметки на правните лица

Прочитај повеќе..

Скопје, 15 јуни 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за „Слободен печат“

Очекуваме раст на инвестициите (ВИДЕО)

Прочитај повеќе..

Скопје, 05 јуни 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за „Слободен печат“

Жените треба да бидат похрабри за да успеат во светот на мажите (ВИДЕО)

Прочитај повеќе..

Скопје, 26 април 2019

Изјава на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за МИА, по повод 27 години од монетарното осамостојување

Можам да потврдам дека денарот е стабилен на денот на монетарната самостојност

Прочитај повеќе..

Скопје-Лондон, 17 април 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за „Централно банкарство“ (Central Banking)

Подкаст: Северна Македонија на работ на промени (достапно само на англиски јазик)

Прочитај повеќе..

Вашингтон, 14 април 2019

Изјава на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, за МИА

Монетарната политика соодветна, банкарскиот систем стабилен и отпорен

Прочитај повеќе..

Вашингтон, 12 април 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и министерот за финансии, Драган Тевдовски, за „Гласот на Америка“

Пролетни средби на ММФ и Групацијата на Светската банка

Прочитај повеќе..

22 март 2019

Интервју на гувернерката на Народната банка на Република Северна Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, за „Блумберг“ (Bloomberg)

достапно само на англиски јазик

Прочитај повеќе..